2021-06-17 07:49:40• hírek • MTI

Az észt államfővel folytatott megbeszélést Tallinban Klaus Iohannis elnök

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Elkezdte Klaus Iohannis államfő kétnapos hivatalos észtországi látogatását. Szerdán észt hivatali kollégája, Kersti Kaljulaid fogadta az elnököt a tallinni Kadriorgi palotában.

A két államfő egyeztetését követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Iohannis rámutatott, Romániának és Észtországnak közös elképzelései és érdekei vannak az Európai Unióban, ami megkönnyíti a két ország közötti szoros együttműködést az európai menetrenddel és az EU jövőbeli prioritásaival kapcsolatban.

Hozzátette, beszéltek az országok ellenállóképességének javítását célzó törekvések uniós szintű összehangolásának fontosságáról, arról, hogy - amint arra a világjárvány kiváltotta válság is rámutatott - mennyire fontos fellépni annak érdekében, hogy az EU a jövőben hatékonyan tudja kezelni az esetleges új kihívásokat. "A bukaresti euroatlanti rezilienciaközpont rendkívül hasznos lesz e tekintetben, és meghívtam Észtországot, hogy csatlakozzon ehhez" - fogalmazott.

A június 14-i NATO-csúcstalálkozó eredményei, illetve a Három Tenger Kezdeményezés keretében folytatott együttműködés mellett tárgyaltak még a román-észt együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről a digitalizáció, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia területén.

"Köztudott, hogy Észtország a digitalizáció és az e-kormányzás bajnoka. Az is nyilvánvaló, hogy a két ország közötti jó kapcsolat szilárd alapot jelent az együttműködéshez ezen a területen. Arra fogom bátorítani az ágazat romániai felelőseit, hogy vegyék fel a kapcsolatot észt kollégáikkal, és próbáljanak meg közösen kidolgozni egy sikeres koncepciót" - nyomatékosította.

Az észt államfő elmondta, országa nyitott a digitalizáció terén való együttműködésre.

"Örülök, hogy holnap meglátogatja az e-Észtország Központot, mert az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy nem élhetünk biztonságos digitális eszközök nélkül" - fogalmazott.

Az államfő a Románia és Észtország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriuma, illetve a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából látogatott el Észtországba. Csütörtökön Kaja Kallas észt miniszterelnökkel, illetve az észt parlament elnökével, Jüri Ratassal folytat megbeszélést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: